VEEBIPÕHISED ÕPIKESKKONNAD JA ÕPIVÕRGUSTIKUD

ISESEISEVTÖÖ VI KOOSNEB KAHEST OSAST

I) LASTEAIAÕPETAJALE SOBILIKKE E-KURSUSTE KAARDISTUS JA ANALÜÜS.

Lasteaiaõpetajale sobilikke e-kursususte kaardistus ja analüüs

Mõned, allikad:
– http://koolitus.hitsa.ee
– HITSA eõppe repositoorium (http://www.e-ope.ee/repositoorium/)
– http://www.innovatsioonikeskus.ee
– MOOC

Lisaks eelnevatele lehekülgedele on võimali leida sobilikke kursuseid ka järgnevatelt lehtedelt:

http://digialgus.hitsa.ee/

http://www.koolitus.ee/et/

http://koolitused.e-ope.ee/

http://ahsoo.ee/et peale tasumist saate õiguse vaadata video, milles õpetatakse näiteks kuidas mingit keskkonda kasutada. Samuti on võimalik läbida e-kursuseid teistel teemadel.

http://edidaktikum.ee/et keskkond, kust on võimalik leida palju huvitavaid kursuseid.

http://www.ut.ee/et/oppimine/e-ope/oppijale

http://www.rajaleidja.ee/tasuta-e-oppe-voimalused-internetis/

E-kursuseid mida lasteaiaõpetaja saab e-õppena läbida on palju. Hetkel tegin järgneva valiku lähtudes enda soovidest. Aasta lõpu poole pole need enam aktiivsed, kuid usun, et sellistel teemadel tuleb kursuseid veel.

 

  1. Milliseid e-kursuseid saab lasteaiaõpetaja e-õppena läbida (too vähemalt 3 näidet), et oma IKT pädevusi arendada?

Esimeseks leidsin koolituse mis mind ennast hetkel väga huvitaks „Interaktiivne tahvel õppetöös” kahjuks hetkel ei leidnud sellel toimumisaega.

Teisena leidsin samuti koolituse mis mind hetkel huvitaks „LEGO Education harivad klotsid ja LEGO WeDo robootika“ kuid kahjuks pole ka see kursus hetkel aktiivne. Arvan, et see on sellepärast, et need mõlemad kursused lõppesid alles ja loodan, et need avatakse kevadel uuesti 🙂

Kolmandaks leidsin “Fototöötluse” e-kursuse programmiga Gimp

 

2) Mis keskkonnas kursuseid läbi viiakse (arvesta kõiki kolme, mille kohta näited tõid)?

Interaktiivne tahvel õppetöös http://koolitus.hitsa.ee/course/81#details : koolituse käigus valminud õppematerjalid avalikustatakse Koolielu portaalis. Leidsin sarnase kursuse mis on üles ehitatud e-õppena http://3fahug.havike.eenet.ee/puutetahvel/?page_id=7

Koolitus toimus HITSA nutiklassis, kuid täpsem info koolituse „LEGO Education harivad klotsid ja LEGO WeDo robootika“ kohta ja materjalid leiad: http://www.e-ope.ee/repositoorium/otsing?@=8q5y#euni_repository_10895

Fototöötluse e-kursus toimub moodle keskkonnas
3) Kas sulle jäid silma kursuseid, mida on sarnaste teemadega juba mitmeid ning kursuseid, mida ei ole üldse, aga võiks olla!

Hetkel ei leidnud koolitusi interaktiivse tahvli kasutamise kohta lasteaia õppetöös ja samuti Lego WeDo robootika kohta, kuid sellised koolitused võiksid olla kuna hetkel on lasteaedasid kus olemas olevaid tahvleid ja WeDo robootika komplekte ei kasutatta. Selle põhjendus võib olla, et mõned neist lõppesid alles nüüd novembri kuus.

 

4) Kui leidsid kursused, siis kas kursuse eesmärgid ja õpiväljundid olid lihtsalt leitavad ja arusaadavad?

Kõikide kursuste eesmärgid ja õpiväljundid olid mulle lihtsalt leitavad ja arusaadavad.

 

5) Millised on kursustel osalemise tingimused?

Interaktiivne tahvel õppetöös“

Vaja on arvutialaseid algteadmisi.
Eelteadmised interaktiivsete tahvlite kasutamises ei ole vajalikud.
On soovitav, et osalejal on võimalik interaktiivset tahvlit kasutada, kas oma koolis või nt naaberkoolis, kokkuleppel on võimalik tutvuda ka HITSA Nutiklassi interaktiivse projektoriga.
Koolitusele võtke kaasa sülearvuti!
Esimeseks auditoorseks kohtumiseks laadige sülearvutisse alla koolis oleva interaktiivse tahvli tarkvara.

Soovituslikult läbitud DigiTiigri koolitus.

LEGO Education harivad klotsid ja LEGO WeDo robootika“

Arvutioskus ja huvi uute lahenduste vastu. Kasuks tuleb LEGO klotsidega mängimise kogemus ja soovitav on koolitusslaididega eelnev tutvumine.

 

II)PLANEERITUD E-ÕPPE TEGEVUS

Teema – GPS kunst Tartu linnas.

Eesmärk – õpetaja tutvub GPS kunsti loomisprotsessiga ; õpetaja oskab siduda GPS kunsti tegevusi KELARÕKI valdkondade valdkondadega ning eesmärgistada seda tegevust ; õpetaja õpib kavandama ja kohandama õppetegevusi kasutades digivahendeid

Ajaline piirang. Kursus toimub kahe nädala jooksul, mil kohtutakse kahel päeval.

Keskkond ja vahendid (Mis peab õpetajal olemas olema, tehniliselt, tarkvaraliselt?) Kursus on koostatud meetodil „Bring your own device ehk VOSK – Võta Oma Seade Kaasa“ seega palume osalejatel võtta kaasa isiklik nutitelefon või tahvelarvuti, kuhu saaks laadida alla programmi „Endomondo“. Juhul kui see pole võimalik siis teavitada sellest korraldajat vähemalt 3 päeva enne esimest kohtumist.

Kursuse esitlusel kasutatakse arvutit ja projektorit, hiljem teekondade piltide välja printimiseks kasutatakse printerit.

Materjalid (Kas lood ise, kasutad avatud õppematerjale, õpiobjekte? Milliseid?)

Kursuse materjalid on koostatud emaze.com keskkonnas (ise koostan) ning seda jagatakse osalejatega pdfina meili teel.

Õpiülesanded ja lühikirjeldus – Kuidas näeb sinu e-õppe tegevus välja?

Kursuse programmi tutvustamine. Kursus koosneb kahest päevast:

1.Esimesel päeval tutvustatakse GPS kunsti põhimõtteid ning jaotatakse õpetajad kahte gruppi. Esimese grupi inimesed saavad ise valida Google mapist endale sobiva marsruudi mida mööda kõndida ning teistele antakse kindlad juhised mida mööda kõndida. Põhiline reegel, et tervet teekonda peab salvestama Endomondo programm, mille üks või mitu õpetajat enda telefoni / tahvelarvutisse alla saab laadida.

Iseseisvatööna peab iga osaleja mõtlema vähemalt kolm eesmärki kuidas GPS kunsti saab lõimida KELARÕKI valdkondadega.

2.Teisel päeval võrreldakse kujundeid mis teekondadest on tekkinud ning iga õpetaja saab joonistada enda teekonnast pildi. Lõpetuseks jagatakse kogemusi ning tuttvutakse teiste töödega. Päev lõppeb kokkuvõtlikku testiga Kahooti keskkonnas (automaatne hindamine).

Kursus loetakse arvestatuks, kui kursusel osaleja on viibinud mõlemal päeval seminarides ning sooritanud testi teise päeva lõpul Kahooti keskkonnas.

 

1 comments on “VEEBIPÕHISED ÕPIKESKKONNAD JA ÕPIVÕRGUSTIKUD

  1. Vastused põhjalikud ja asjakohased. Sul on väga suur hulk linke koolitustele, mis näitab, et tegelikult õpetajatel on mille vahelt valida. Eks see interaktiivse tahvli koolitus ja LegoWeDo on mõlemad HITSA poolt pakutud. Ja üldjuhul on need ikkagi reaalselt koha peal toimuvad koolitused. E-kursusena on üsna keeruline interaktiivset tahvlit õpetada ja samuti LegoWeDo. Pigem oleksid need sellised jätkukoolitused, kui osalejatel endal vahendid olemas.

    Eõppe tegevus arvestatud. Väga põnev, et valisid GPS kunsti ja teema kokku võtmine on Kahooti abil. Kindlasti sellise tegevusega tekib osalejatel palju emotsioone, seega kindlasti selline arutelu/foorum oleks samuti vajalik.

Lisa kommentaar